Het-Groene-Huis: adviesbureau & reclamebureau
Wij zorgen voor de groei van uw bedrijf

8 redenen waarom bomen van levensbelang zijn

8 redenen waarom bomen van levensbelang zijn

We weten allemaal dat bomen de lucht schoon houden. Maar waar zijn ze nog goed voor?

Dat bomen CO2 vastleggen en daardoor de klimaatverandering afremmen weet iedereen ondertussen. Maar dat is niet de enige reden. 

8 redenen waarom bomen belangrijk zijn:

  • Ze voeden ons

Naast het voor de hand liggende fruit, noten, zaden en sap zorgen bomen ook voor weelde op de grond. Dit zijn eetbare paddenstoelen, bessen, kevers maar ook herten, kalkoenen, konijnen en vissen overleven door de aanwezigheid van bossen.


  • Ze zijn de vuilnismannen van de natuur

Bossen gebruiken vitamine K om bepaalde vuile stoffen op te kuisen. Bomen slaan de giftige stoffen op of degraderen de stoffen zodat ze minder gevaarlijk worden. Hierdoor kunnen bomen de overloop van rioolwater, afspoeling van het wegdek en verontreinigde afvoer absorberen.


  • Ze zorgen voor regen

De grote bossen regelen hun eigen klimaat rondom hen. Daarbij stimuleren ze over een grote regio de regenval wat dan weer goed is voor de omwonende landbouwers. Zij kunnen dit water goed gebruiken. 


  • Ze helpen ons ontspannen

Ken je het fenomeen “biofilie” , dit zit nog in een vroeg stadium van wetenschappelijke ontwikkeling. Daardoor worden we aangetrokken tot natuurlijke landschappen. Contact met het bos vergroot creativiteit, bedwingt ADHD en versnelt herstel. Sommigen beweren zelfs dat we door bossen langer leven.  


  • Ze vullen waterhoudende grondlagen bij

Je kan bossen zien als sponzen. Ze absorberen een deel van het afstromend water. De rest van het water druppelt via de wortels in de aquifers (een waterafvoerende laag, vanuit een aquifer kan water gewonnen worden via een bron). Daardoor vult het grondwater verder aan.


  • Ze houden ons koel

Het dak van bladeren zorgt er voor dat het zonlicht geen kans krijgt om in het bos te schijnen waardoor er schaduw ontstaat. Dit zorgt voor verkoeling op een warme dag. 


  • Ze zorgen voor jouw nachtrust

Bomen zijn een natuurlijke geluidsmuur. Dit is vooral toe te schrijven aan de ritselende bladeren en andere bosgeluiden zoals vogelgezang. Een goed geplaatste boom beperkt geluid met 5 tot 10 dB. Dat is ongeveer 50% van wat het menselijk oor kan waarnemen.


  • Ze weren overstromingen

Bij hevige regenval zorgen boomwortels ervoor dat de bodem meer geabsorbeerd wordt. Daardoor vermindert het wegspoelen van de bodem en schade beperkt wordt.Wil jij iets terugdoen voor de natuur? Koop dan een mondmasker bij Het Groene Huis. Voor elk verkocht mondmasker planten wij een boom


Bron: bosplus.be


Maak vandaag nog een afspraak

Het-Groene-Huis is lid van: