Het-Groene-Huis: Marketing & Automatisering

Voel jij het ook? Die ‘Videobelvermoeidheid’?

Voel jij het ook? Die ‘Videobelvermoeidheid’?

Het-Groene-Huis helpt je al die online meetings door te komen met deze 8 handige tips.

Videobellen, wat we vroeger amper deden, is nu de norm geworden. Niet alleen op de werkvloer vinden de videobeltools plaats, ook afspraken met collega’s, e-peritieven met vrienden op vrijdagavond of je grootouders up-to-date houden... het gebeurt allemaal online. We beginnen er dan ook steeds meer en meer de nadelen van te voelen. Hoofdpijn, vermoeidheid, stress, slapeloze nachten … Het laatste wat we verwacht hadden, nu we allemaal thuis zitten.

Hoe komt het nu dat videobellen zo op ons doorweegt? Wij gingen voor jou op zoek naar antwoorden en tips. Want ook hier in Het-Groene-Huis staat de ene na de andere online meeting gepland, wel tot 16 stuks per dag! Daar zijn we natuurlijk heel blij om, maar we beginnen ook wel wat van die ‘videobelvermoeidheid’ te voelen.


1.     Onze hersenen slaan op hol

Je lichamelijke klachten na een lange dag videobellen komen voornamelijk door het feit dat onze hersenen veel harder moeten werken. Kijken, luisteren, analyseren en verwerken … we moeten alles tegelijkertijd kunnen doen en dat vergt heel wat energie in onze bovenkamer.

Onze eerste tip is dan ook: ‘Vermijd multitasken’. Sluit al die openstaande tabbladen, leg die gsm aan de kant, zet die televisie af … Je hersenen hebben al zo veel te doen!


2.     Hey beauty … or beast?

Ligt mijn haar goed? Is dat nu een pukkel? Hé, een nieuwe rimpel? Nee, je staat niet in de badkamer! Je bent in een online meeting!

De kappers en schoonheidsspecialisten zijn nog een tijdje gesloten, maar zorg er toch voor dat je fris en verzorgd voor de dag komt. Tip: Ga niet voor een ‘net-uit-bed-look’, maar maak je op net zoals je fysiek naar de meeting zou gaan. Zo hoef je je helemaal geen zorgen te maken over hoe je eruitziet. Zorg er daarnaast ook voor dat je jezelf niet kan zien tijdens een call, dat is veel te afleidend.


3.     Schakel over naar ‘night shift’

Schermen hier, schermen daar, schermen overal. Ze zijn niet meer weg te denken. En al dat blauw licht is niet goed voor ons. Gelukkig hebben heel wat toestellen daar een oplossing voor.

Tip: Schakel de ‘night shift’-functie in op je scherm, dat zorgt ervoor dat het blauwe licht veranderd in warme kleuren. Je merkt het verschil direct!


4.     Moesten we daarvoor videobellen?

Het is een vraag die je de afgelopen tijd zeker gesteld hebt. Vermijd deze vraag dan ook! Denk goed na waarom je een videocall wil inplannen. Tip: Is het echt nodig of kan je je vraag ook via chat of mail stellen?

Het bespaart niet alleen heel wat tijd, maar ook een pak energie!


5.     Al dat zitten …

Word jij ook zo lui van al dat zitten? Daar moet verandering in komen!

Een goede lichaamshouding zorgt voor een professionele uitstraling. Ga staan tijdens je presentatie, ook al is deze online. Op die manier straal je vertrouwen en zekerheid uit, je presentatie zal gegarandeerd goed ontvangen worden.

Tip: Zorg er wel voor dat je binnen je beeld blijft :-)


6.     Ga voor rust en stilte

Huilende kinderen, blaffende honden of katten die voor je scherm komen zitten zorgen naast hilariteit ook voor heel wat onrust tijdens een meeting.

Tip: Zorg er dus voor dat je je tijdens een call in een rustige omgeving bevindt. Dat brengt niet alleen rust voor jou maar ook voor je gesprekspartners. Zo kunnen jullie vlot verder werken en … besparen jullie tijd en energie!


7.     Een goede voorbereiding is goud waard

‘Hoe is het met de kids?’, ‘Hoe was je weekend?’, ‘Wat staat er bij jullie op het menu vanavond?’ … Voor je het weet is de meeting voorbij en is het doel niet bereikt.

Tip: Maak daarom een goede voorbereiding. Stel de agendapunten op en deel deze op voorhand met je gesprekspartners. Zorg er zeker voor dat je ook tijd inplant voor een babbeltje, want het is in deze tijden meer dan belangrijk om te luisteren naar hoe het gaat met iedereen. Begin je meeting met het stellen van de doelen en sluit af met een duidelijke terugkoppeling daar naartoe. Duid iemand aan die tijdens de meeting aan de alarmbel trekt wanneer er te veel afgeweken wordt.

Je zal zien dat je na een meeting met een goede voorbereiding, een goed gevoel overhoudt.


8.     Tijd voor jezelf

Neen, je hoeft je lunchpauze niet te onderbreken voor een videocall. Iedereen heeft recht op me-time.

De laatste en in ons ogen de belangrijkste tip is dan ook: Neem tijd voor jezelf!

Plan je videocalls goed in en zorg ervoor dat je tijd hebt voor ontspanning tussendoor. Ga even de benen strekken, haal een lekkere tas koffie, laat de hond uit … Het geeft je nieuwe energie en het zorgt ervoor dat je de volgende meeting met ‘een fris kopke’ kan starten.


Het ziet ernaar uit dat we nog een tijdje van thuis uit moeten werken. Maar met onze tips in het achterhoofd komt dat helemaal in orde. Laat die online meetings maar komen!

Maak vandaag nog een afspraak

Het-Groene-Huis is lid van:

TOOLBANK